PHP'ye başlangıç
Bu makalede PHP'ye başlamaya karar vermiş kişilere nerden nasıl başlamaları gerektiğini anlatmaya çalışacağım.
(açılımı PHP: Hypertext Preprocessor) HTML içine gömülebilen bir betik dilidir. Buraya kadar ulaştığınız için mutlaka açık kaynak kodlu olduğunu ve Web programcılığı yapabilmek için HTML ve CSS 'te bilmek zorunda olduğunuzu öğrenmişsinizdir bu konuda oldukça çok kaynak var.
Peki neden PHP ?
Başka dillerde olabilir tabi ASP, ASP.Net Php her biri sunucu taraflı Web programlama dilleridir konumuz PHP olduğu için onun anlatımını yapacağım hepsinin birbirlerine göre avantaj ve dezavantajları vardır hangisi konusunda kendiniz araştırıp zamanla karar vereceksiniz çünkü php bana kolay geliyorken size zor gelebilir yada tam tersi olabilir. İlk başlangıç mutlaka zor gelecektir ancak zamanla alıştıktan sonra hiçte öyle olmadığımı göreceksiniz hele hele benim gibi daha önce başka bir dil öğrendiyseniz php ye çok kolay alışacaksınız.
PHPyi seçmeniz için başlıca nedenler
- Açık kaynak bir dil olması.
- Bolca örnek script ve doküman bulunması.
- Linux hosting kullandığından hostların ucuz olması.
- Gönüllü geliştiricileri olduğundan sürekli gelişen bir dil olması.
Peki nasıl başlarım ?
Öncelikle PHP'nin de diğer Web programlama dilleri gibi kodları yorumlayabilecek bir local servera, PHP kurulumuna ve veritabanı için MySQL'a ihtiyacı var bu (IIS) üzerine kurulmuş PHP olabilir yani hem ASP hem PHP çalışmalarınızı tek serverda yapabilirsiniz tek sorun IIS üzerine kurulmuş PHP de htaccess gibi yapılandırma dosyasını kullanamazsınız bu yüzden Apache Server kurmanız daha mantıklı ikisi birden port çakışmasına neden olacağı için şimdilik birini seçin ilerki derslerimizde ikisini birden nasıl kullanabilirsiniz onun da anlatımını yapacağım.
Devam etmeniz için IIS (Internet Information Services) kurmak isterseniz Burdan, Apache server ve beraberinde mysql, php toplu kurulumu için Buradan WampServer indirip kurabilir php üzerine çalışabilirsiniz, ayrıca Buradan XAMPP kurulumu anlatımlarına bakabilirsiniz. tabiki de benim önerim Apache server kurmanızdan yana.
Kodları yazmaya başlamak
Bunun için Windowsun not defteri, Notepad++, Adobe Dreamweaver veya Zend Studioya ihtiyacınız var, evet not defteri yeterli ancak kodları biraz renkli görmemiz kodları ayıklayabilmemiz için satır numaraları ve hataları daha kolay görebileceğimiz ve bize yardımcı olabilecek bir programa ihtiyacımız var onun için Windowsun not defterini hemen seçeneklerden çıkarın bence. Yeni başlayanlar için Notepad++ veya Adobe Dreamweaver öneriyorum Zend Studio daha gelişmiş olduğu için ilk başlangıçta kafanızı karıştırabilir.
Birkaç örnek ve detay
Dosyamızdaki php kodlarını serverin yorumlaması için <?php ile başlayıp ?> ile kapatılması gerekli. PHP’yi Javascript gibi kullanıcı tarafında çalışan dillerden ayıran, sunucu tarafında çalışıyor olmasıdır. Bir php kodunu sunucunuzda çalıştırırsanız, kullanıcılar kodu göremez ve müdahale edemezler, sadece sonucu görebilirler. Sonucu gerekli olan tüm işlemlerden geçirdikten sonra sayfaya echo veya print komutu ile yansıtıyoruz, echo yansıtmak anlamında ve print baskı anlamında olduğundan işlem biitiği için sonucu sayfaya bas veya diğer bir anlamda yansıt demiş oluyoruz.
<?php
echo "Merhaba PHP artık bu işte bende varım!";
?>
Kopyala
Yukarıdaki kodlar php dosyasına kaydedilip server tarafında çalıştırılınca sayfada sadece Merhaba PHP artık bu işte bende varım! yazısı görünecektir.
PHP ile birçok işlemler yapabilirsiniz hesaplama işleri doğrudur değildir gibi kontroller veritabanına kayıt v.s bunları ilerki derslerde ele alacağız.
Dikkat ettiyseniz php kodları içinde echo daki yazımızı " çift tırnak içerisine yazdık ve sonunda ; noktalı virgül ile kapattık bu sekilde php bunun metin olduğunu varsayar eğer tırnaklar olmasaydı hata alacaktık ancak bir sayıyı yazdırırken tırnakları kullanmamıza gerek yoktur sayı işlemleri toplama carpma cıkarma gibi işlemlerde bu tırnaklar kullanılmaz çünkü php tırnaklar olunca bunu string olarak algılayacak ve işlem yapmayacak ve hata verecektir ; noktalı virgül de komutun sonu olduğunu belirtir ifademiz çok uzun olsaydı php dosyamızda bize kolaylık sağlaması için alt satırlara da yazmış olabilirdik echo "Merhaba PHP burda enter basıp alt satıra geçebilir daha sonra tekrar alt satıra geçebilirdik en sonunda artık bu işte bende varım!"; diye kapatabilirdik sayfaya yansıyan durum yine aynı olurdu sonuc değişmezdi sadece kodları yazdığımız dosya içinde "Merhaba PHP artık bu işte bende varım!"; ifadesi sağa doğru uzamazdı.
Doğru ve yanlış olan kullanımlar
- echo Merhaba PHP artık bu işte bende varım! hata verir çünkü " çift tırnak ve sonunda ; noktalı virgül yok!
- echo Merhaba PHP artık bu işte bende varım!; hata verir çünkü " çift tırnak yok!
- echo "Merhaba PHP artık bu işte bende varım!" hata verir çünkü ; noktalı virgül yok!
- echo 1453 hata verir çünkü ; noktalı virgül yok!
- echo "1453" hata verir çünkü ; noktalı virgül yok!
- echo 1453; hata vermez çünkü ; noktalı virgül var ve içeriğimiz metin değil sayıdır!
- echo "1453"; hata vermez çünkü " çift tırnak ve ; noktalı virgül var ancak içeriğimiz metin olarak varsayılır!
// Bu satır php tarafından yorumlanmaz.
# Bu satır da php tarafından yorumlanmaz.
Daha tedaylı ve çok satırlı bir bir açıklama şu şekilde yapılır
/*
Bu satır yorumlanmasın
Bu satır da yorumlanmasın
Bir satır daha yorumlanmasın
*/
Örnek olması açısından birde hesaplama işlemi örneği yazıp bu yazımı müsadenizle bitirmek istiyorum.
<?php
$ahmetinparasi = 50;
$benimparam = 20;
$toplampara = $ahmetinparasi + $benimparam;
echo $toplampara;
?>
Kopyala
Bu kod sayfaya 70 sayısını yazacaktır $ahmetinparasi değişkenine 50 $benimparam değişkenine 20 ve $toplampara değişkeninde + ile ikisinin toplamını elde ederek sayfaya echo komutu ile $toplampara değişkenindeki sonucu yazdırmış olduk eğer + yerine - kullansaydık sonuç 30 veya * kullansaydık sonuç 1000 olacaktı.
Başka bir yazıda birlikte olmak dileği ile.
Mehmet İbrahim